Vergoeding ooglidcorrectie

  • 5 mei 2017
  • door Annika Roukema-de Jong
  • NatuurlijkJong!

Een recente ontwikkeling is dat ooglidcorrecties weer vanuit het basispakket vergoed worden. Veel mensen vragen zich nu af of zij eerder in aanmerking komen voor vergoeding van een ooglidcorrectie. Dit blijkt in praktijk echter niet het geval, zoals u hieronder kunt lezen.

Wat betekent de wetswijziging voor u?

Het idee van de wetswijziging is om mensen met een medische indicatie voor een ooglidcorrectie in de kosten te compenseren vanuit het basispakket, omdat medisch noodzakelijke zorg niet thuishoort in de aanvullende verzekering. De eisen om voor een vergoeding in aanmerking te komen voor een ooglidcorrectie, de gronden voor een medische indicatie dus, zijn echter niet veranderd.

Wat betekent dit in de praktijk?

Dat betekent in de praktijk dat de oogleden tot halverwege de pupil moeten hangen en/of dat de afwijking aangeboren moet zijn.

Of u aan deze eisen voldoet en voor vergoeding in aanmerking komt is een maandenlang traject waar behoorlijke kosten aan zijn verbonden (in ieder geval verrekening met uw eigen risico dat ligt tussen het wettelijk eigen risico van €385,- tot maximaal €885,- vrijwillig eigen risico ).

Mocht u voor een medische indicatie in aanmerking komen, bent u niet vrij in het kiezen door welke kliniek of behandelaar de ingreep uitgevoerd zal worden.

Samengevat

Kort samengevat betekent de wetswijziging dus niet dat de drempel voor vergoeding van een ooglidcorrectie verlaagd is, de eisen zijn immers hetzelfde, maar alleen dat de vergoeding uit het basispakket wordt gefinancierd in plaats van uit de aanvullende verzekering.

Mocht u hier vragen over hebben dan lichten wij e.e.a. graag toe in een vrijblijvende intake. Tijdens deze intake kunnen wij ook beoordelen of u in aanmerking zou komen voor vergoeding en of het zinvol is om het traject in te gaan.